Wat weet jij over de puberteit?

Weet jij wat de puberteit inhoudt? En weet je wat er allemaal verandert in de puberteit? Jeugdverpleegkundige Dieneke Barendrecht sprak erover met leerlingen van een basisschool.

‘De puberteit is de periode waarin je groeit en verandert. Je lichaam wordt dan volwassen’, legt Mariam (11) uit. ‘Het is belangrijk dat je lichaam volwassen wordt, anders kun je geen baby’s krijgen’, zegt Emma (10).

De pubertijd is een periode waarin je groeit en verandert

Veranderingen bij meisjes
Emma: ‘Ik weet nu dat meisjes in de puberteit bijvoorbeeld borsten krijgen en ongesteld worden. Ik vind het goed dat ik nu weet wat ik later kan verwachten.’ ‘In de puberteit kan je ook puistjes krijgen. Je moet daarom minder zoetigheid eten en je gezicht extra goed wassen’, zegt Mariam.

Veranderingen bij jongens
‘Jongens krijgen in de puberteit een baard en hun stem verandert’, weet Aryun (11). ‘En jongens kunnen een natte droom krijgen’, zegt Timo (11). Jeremiah (10): ‘Ik vind het belangrijk dat ik weet hoe mijn lichaam verandert. Als ik het niet weet, schrik ik misschien als er iets verandert of gebeurt met mijn lichaam.’

Een tip
Mira (11): ‘Iedereen komt in de puberteit. Je hoeft je daarom nergens voor te schamen. Als er iets gebeurt, kun je het als meisje aan je moeder vertellen. En jongens kunnen het aan hun vader vertellen als er iets verandert. Je ouders hebben ooit ook in de puberteit gezeten, dus zij kunnen je helpen.’

Bron: Jong010

Vind je de informatie op deze pagina interessant?

Heb je een vraag aan ons? Geef dan je mailadres en/of telefoonnummer door zodat we met jou in contact kunnen komen.